07 juli - Busreis
Door het betoverende landschap van de
Hoge Venen
Gids : Guido Michiels, Raymond Luyckx
Afstanden : Voormiddag 10,7 km, namiddag 10 km
Vertrek : 7.30 u. parking Gemeentehuis Herent, Spoorwegstr. 6, of 7.45 u. parking Bodart, Kon. Boudewijnlaan Leuven
Busreis : € 10 per persoon. Uiterlijk vóór 27 juni op rekening nr. BE39 0011 0771 2819 van Wandelclub Herent. Opstapplaats vermelden.
Voor de laatkomers eerst een telefoontje naar penningmeester André Sevenants.
Start wandeling : Natuurparkcentrum Hoge Venen, Rue de Botrange 131, 4950 Waimes, tel +32 80 44 03 00
Picknick : Fagn’étéria Véronique Wertz, Rue de Botrange 131 4950 Waimes, tel. +32 80 44 53 59
Ook Bistro met warme en koude gerechten
Schoeisel : Waterdichte stevige stapschoenen (ook een wandelstok is soms heel praktisch).
Voormiddag: langs de Veenspoken naar de Fagne Wallonne.
We starten de wandeling aan de parking van het Natuurcentrum. Aan de rand van de venen volgen we het schilderachtige beekje de Helle. Het pad is soms modderig en leidt ons naar houten loopbruggen over de typische veenvegetatie. Aan de horizon zien we Le Noir Flohay, het oude verbrande dennenbos, een eiland te midden van een plantenzee. Het bos werd in 1850 aangeplant en overleefde de strenge winters en de branden op het hoogplateau niet. De ontschorste dennen kunnen spookachtige vormen aannemen, het zijn de veenspoken. Wandelen in dit dorre gebied prikkelt onze zintuigen. Het landschap is uniek, fantastisch, magisch. We komen terug aan de Helle, de beek met het zwarte water. De modderige weg maakt plaats voor loopplanken. Deze houten paden zijn noodzakelijk om door deze kreken te wandelen en ze te doorkruisen. Bij de houten brug gaat het weer omhoog door het Waalse Ven. We komen aan een grenspaal die vroeger de grens aanduidde tussen België en het Pruisen van weleer. Nog steeds bedwelmd door het hoogveenlandschap, spreidt het mooiste deel van het natuurreservaat zich uit voor onze ogen. We volgen over een afstand van 10,7 km de rand van de Fagne Wallonne en bereiken onze picknickplaats in het Natuurparkcentrum Botrange.
Namiddag: Naar de Fagne de Poleur
Namiddag: Naar de Fagne de Poleur
Na de middag gaan we langs het Signal de Botrange, met zijn 694 meter het hoogste punt van België. Naast de herberg staat een uitkijktoren met daarachter het grote Waalse Ven, dat we in de voormiddag doorkruist hebben. In Mont Rigi verpozen we even aan het weerstation dat mede beheerd wordt door de universiteit van Luik. Het is een perfect uitgerust en computergestuurd weerstation van het KMI. Via de webcam Mont Rigi kan je alle waarnemingen van het weer opvolgen. Een interessant informatiebord legt uit waarvoor de meetinstrumenten precies dienen. We vervolgen onze weg door het Veen van Poleur. Wanneer je door het zwak golvende veengebied wandelt, is het moeilijk voor te stellen dat je op het dak van België loopt. Langs het beekje Poleur heeft het pad op sommige plaatsen een alpiene karakter, wat beveiliging met een reling of stalen kabels noodzakelijk maakt. We moeten hier goed opletten omdat het pad soms uitgehold of glad is. Aan de brug van Beleu volgt de laatste etappe, die ons via het veen Neur Lowé terugbrengt naar ons vertrekpunt. In het Natuurparkcentrum Botrange kunnen we bij een lekker glaasje nog even nagenieten van dit unieke, magische landschap.
*** Belangrijk
Opgepast voor het uitglijden op de vlonderpaden + aandacht voor paden die soms een plank missen!
Tekst: Guido Michiels
*** Belangrijk
Opgepast voor het uitglijden op de vlonderpaden + aandacht voor paden die soms een plank missen!
Tekst: Guido Michiels