10 februari
Dagwandeling Boortmeerbeek
Gidsen : Maurits Deleebeeck en Cyriel Heylen
Afstanden : We wandelen twee lussen vanuit het centrum van Boortmeerbeek. Voormiddag 8 km – Namiddag 7 km
Vertrek : Om 10 u. op de parking aan het station van Boortmeerbeek in de Brouwerstraat
Voor de vroegkomers: Café Brouwershuis achter de kerk zou al open zijn, evenals Café In ’t Klein naast de kerk.
- Lijnbus 284 Leuven-Mechelen: halte Boortmeerbeek-Dorp
- Trein Leuven-Mechelen: afstappen in Boortmeerbeek
- Auto: vanuit Leuven de Mechelsesteenweg N26 volgen; in Boortmeerbeek aan Foto Erdelo rechtsaf
naar het centrum.
Picknick : Bristro Perfect, Dorpplaats 2, Boortmeerbeek, achter de kerk, op ongeveer 150 m van de parking. Verse dagsoep
is mogelijk.
Terrein : Gemengd parcours: veld-, bos- en verharde wegen. Schoeisel volgens weersomstandigheden.
Meereizen : 1,5 euro
De wandelingen
We zochten het voor deze wandelingen dicht bij huis, in onze eigen streek. We stappen door een stuk van de Dijlevallei: een vrij uitgestrekt en dikwijls open landschap. Grote delen van de vallei zijn onbebouwd gebleven omdat ze vroeger regelmatig, vooral in de winter, onder water liepen. De aanleg van dijken, vanaf 1975, heeft dat voorkomen.
We wandelen twee lussen vanuit het centrum van Boortmeerbeek: eentje in de richting van deelgemeente Hever, de andere in de richting van buurgemeente Haacht.
In de voormiddag hebben we in onze tocht het natuurgebied ‘Pikhakendonk’ opgenomen. De pikhaken verwijzen naar de doornen van de mei- en sleedoornstruiken die hier groeien en als natuurlijke afbakening van weilandpercelen fungeren. Natuurpunt doet z’n best om de natuur hier een handje toe te steken.
In de namiddag wandelen we eveneens door een natuurgebied: ‘Ronsdonk’ genoemd. De naam is een samenstelling van twee woorden: ronse betekent gerimpeld (licht golvend landschap), en een donk is een zandige verhoging in een drassig gebied. Ter plaatse spreekt men van het Boortmeerbeeks broek: een valleigebied met natte weilanden, akkers, broekbossen en enkele zandige hoogtes. Getuige van die verhevenheden is de ‘Hooiberg’, waar we natuurlijk even rond lopen. De overgangen van nat naar droog zijn ook erg interessant voor de natuur, omdat ze aan een brede waaier van planten en dieren een ideale habitat bieden. Ook in dit gedeelte van Boortmeerbeek zien we regelmatig de hand van Natuurpunt, met o.a. infoborden die ons informeren over de biodiversiteit of projecten in deze streek.
Liefhebbers kunnen nog wat napraten bij een glas in Bistro Perfect. Ook de pannenkoeken zijn hier lekker.
Tekst: Maurits Deleebeeck
Liefhebbers kunnen nog wat napraten bij een glas in Bistro Perfect. Ook de pannenkoeken zijn hier lekker.
Tekst: Maurits Deleebeeck