13 februari
De 'Groene wandeling' aan de rand van Brussel
Waarschijnlijk een stuk onbekend Brussel, vanuit Woluwe via de Woluwevallei en het Zoniënwoud naar Zuid-Ukkel
Gidsen : Alex Michiels en Frieda Vande Walle.
Afstand : 19 km: 10 km in de voormiddag – 9 km in de namiddag
Busreis Vertrek 8.30 u. parking gemeentehuis Herent aan de Spoorwegstraat, 8.45 u. parking Bodart Leuven
Prijs busreis 12 euro. Over te schrijven op de rekening van de wandelclub.
Opstapplaats vermelden! Inschrijven tegen uiterlijk 31 januari.
Voor de laatkomers: eerst een telefoontje naar penningmeester André Sevenants
Picknick : Vlaams Gemeenschapscentrum Wabo, Delleurlaan 39-43, 1170 Watermaal-Bosvoorde
Parcours : Vlak en lichtglooiend. Goede stapschoenen of in functie van de weersomstandigheden
De wandeling
De Groene Wandeling vormt een lus van 60 km rond Brussel, een heel mooi traject dat wandelaars en fietsers de talrijke parken, natuurgebieden en beschermde landschappen van het Brussels Gewest laat ontdekken.
We starten onze dag in de buurt van de Universitaire Ziekenhuizen UCL in Woluwe. Waarschijnlijk totaal onverwacht komen we snel langs een windmolen en hoeve, Hof ter Musschen. Het Hof-ter-Musschen of de Mussenhoeve en zijn omgeving vormen een semi-natuurlijk landschap dat wegens zijn grote biologische waarde al in 1994 beschermd werd. De Brabantse hoeve en de windmolen vormen samen een opmerkelijk openluchtmuseum van het vroegere rurale landschap van Groot-Brussel. Vroeger eigendom van Sabena, maar nu een mooi gelegen plek voor vergaderingen en feesten. De wandeling gaat verder door de Woluwevallei langs het riviertje de Woluwe. Sinds 1999 voert het Brussels Gewest een beleid om vuil en proper water te scheiden. Zo werd ook de Woluwe in ere hersteld en stroomt er weer een helder beekje. De vallei leidt verder doorheen een aaneenschakeling van verschillende landschapsparken, zoals het Ter Bronnenpark, het Maloupark, het Woluwepark en de Mellaertsvijvers, en een reeks moderne voetgangersbruggen o.a. over de Tervurenlaan. Voor een flink deel lopen we op een prachtige verhoogde wandelweg (ook fietsweg), de oude spoorlijn Tervuren-Etterbeek. In de onmiddellijke nabijheid van de brug over de Tervurenlaan ligt Hertoginnedal, oord van talrijke diplomatieke ontmoetingen en overheidsvergaderingen. Via Oudergem en de groene as evenwijdig aan de Vorstlaan bereiken we een stukje Zoniënwoud dat uitgeeft op het oude Watermaal-Bosvoorde. Aan de Delleurlaan ligt onze picknickplaats.
In de namiddag trekken we eerst naar het Tournay-Solvaypark (naar de naam van zijn eerste eigenaar) Het is een van de mooiste parken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het combineert een waaier aan landschappen en wordt gekenmerkt door grote hoogteverschillen: op de top ligt een klassieke Engelse tuin, op de hellingen groeit een meer natuurlijke bosvegetatie en in de vallei bevinden zich twee vijvers. Daarachter ligt nog een boomgaard, waarna een door particulieren bewerkte moestuin volgt. Verder richting het Zoniënwoud, dat we een heel eind doorkruisen. Het Zoniënwoud is een wondermooie kathedraal van beuken, een landschap van reusachtige kolommen. Aan de Waterloosesteenweg verlaten we het woud en belanden we in zeer groene woonwijken en natuurlijke gebieden. De Schilderachtige Dreef leidt verder naar het Verrewinkelbos. Na nog een aantal open landschappen, het Buysdellebos en het Kinsendael natuurreservaat bereiken we de Engelandstraat in de omgeving van het treinstation Kalevoet Ukkel, waar deze wandeling rond Brussel (voorlopig?) eindigt.
Voor onze club eens een andere wandeling in heel veel natuur met een totaal andere kijk op Brussel. Een ander Brussel dat we niet vaak te zien krijgen in de media.
Tekst : Alex Michiels