2 september
Jan Gaspad in Grasheide (Putte)
Gids : Cyriel Heylen - Maurits Deleebeeck
Afstand : 8 km (twee lussen: 5 km + 3 km)
Vertrek : 14.00 u. Parochiekerk Grasheide – Mr. Van der Borghtstraat 132, Putte-Grasheide.
Parking rond de kerk of in de Pastorijstraat of de Kerkhoflei.
GPS - N: 51°01’43” – O: 4°39’23’’.
Reisweg : Best rijdt u via Haacht richting Putte.
Een 2-tal km na de doorsteek via de Keerbergse heide – Putte volgen - ziet u rechts een witte wegwijzer naar Grasheide.
Opgelet: via Rijmenam rijden kan niet omdat de Weynesbaan naar Peulis afgesloten is.
Schoenen : Na regenweer is het op enkele plaatsen vrij modderig
Meereizen : 2,5 euro
De wandeling
Grasheide is een gehucht/parochie van Putte. Het lieflijke, landelijke dorpje ligt verscholen in een uithoek van de gemeente, tegen de provinciegrens met Keerbergen. Ook Schriek (Heist o/d Berg) en Rijmenam (Bonheiden) zijn buren.
We volgen grotendeels het Jan Gaspad, aangeduid met blauwe pijlen op witte zeshoekige bordjes. Hier en daar vind je nog een wit zeshoekig bordje met rode opdruk. Jan Gas zou een van de eerste bewoners van de streek geweest zijn.
We lopen eerst een lus richting Keerbergen, langs weiden en velden. Van de vele gemengde tuinbouwbedrijven uit mijn kindertijd blijven er slechts enkele over. Vele akkers werden weiden voor hobbypaarden. Ook de heide is verdwenen. Het ven op ons pad werd uitgediept en wordt nu uitgebaat als visvijver.
De tweede lus brengt ons naar de Hoge Beemortel, een natuurgebied van ongeveer 11 ha. Zoals op vele plaatsen wordt het beheerd door Natuurpunt. De maretak die hier groeit, zou de meest noordelijke van België zijn. Voorts groeien er zeldzame plantensoorten en huizen er natuurlijk meerdere vogel- en diersoorten. De vele jonge gezinnen die rond dit natuurreservaat wonen, mogen zich gelukkig prijzen met zo’n uniek stukje natuur aan hun achterdeur. Prima beheerd met vele vrij toegankelijke wandelwegen.
Een rustige en prettige namiddag gewenst.
Cyriel en Maurits