22 juni
Groot-Bierbeek
Opvelp - Bierbeek
Gidsen : André Noe en Laurens van Duffel 0477 88 30 37
Afstand : Voormiddag 9 km / namiddag 8,7 km.
Er is mogelijkheid voor een halvedagwandeling: voormiddag Opvelp centrum-Bierbeek centrum
of namiddag Bierbeek centrum - De Miester (vertrek 13.45 u.)
Vertrek : 10.15 u Parking Opvelp: Cultureel centrum De Velpe (hoek Hoegaardsesteenweg-Velpestraat)
Coördinaten: Opvelp centrum N 50°48’36’’ E 4°47’38’’
Lijnbus : Lijnbus 6 Wijgmaal-Hoegaarden: Vertrek station Leuven, perron 5, om 9.21 u.
Picknick : De Miester, Bergstraat 10, Bierbeek.
Schoeisel : Volgens weersomstandigheden / vlak parcours
Meereizen : 2 euro
De wandeling
De wandeling verloopt langs de buitengrenzen van Opvelp, Bierbeek en Neervelp (Boutersem). Verharde en onverharde wegen, fruitplantages, akkers, voet- en hollewegen zorgen voor een wisselend landschap. Bij helder weer kan men er genieten van mooie vergezichten. We wandelen deels door het natuurgebied Blauwschuurbroek, gelegen rond de gelijknamige hoeve De Blauwschuur, erkend als monument sedert 2/8/1993 (privaat: vroeger Dr. Nijs, Gasthuisberg, nu mogelijk een van de kinderen).
Langsheen dit traject bevinden zich de bronnen van het beekje de Velpe, dat uitmondt in de Demer in de omgeving van Halen. In de achtste eeuw zijn hieruit de namen Op- en Neervelp ontstaan.
De Blauwschuurhoeve. De legende spreekt over een gierige boer die zijn oogst niet kon bergen en de hulp van de duivel zou hebben ingeroepen. In ruil voor zijn ziel zou de schuur op één nacht gebouwd worden voor het ochtendgloren. Zijn slimme vrouw, die haar man beschermde, liet de haan kraaien voor de werken aan de schuur beëindigd waren, en zo werd zijn ziel gered. De hoeve dankt haar naam aan het enorme blauwe leien dak van de schuur, soms ook wel de Duivelsschuur genoemd. De oudste teruggevonden beschrijving van de Blauwschuurhoeve dateert van 1605.
Tekst : André Noë