26 februari
Overijse en Eizer
Gids : Raymond Hermans
Afstand : Voormiddag 10,1 km, namiddag 7,5 km
Vertrek : 10 u. aan de Markthal, Stationsplein 1, 3090 Overijse
Parkeren : Gratis alleen in de Molendreef, vlakbij, geen probleem.
Picknick : Café ‘Bij Jokke’ in Eizer, Duisburgsesteenweg 176, 3090 Overijse
Meereizen : 3 euro. Liefst zo talrijk mogelijk!
Schoeisel : Kijk of luister naar het weerbericht!
De wandeling :
Overijse is samen met Huldenberg en Duisburg een druivendorp in de druivenstreek aan de IJse. Overijse heeft een oude geschiedenis, met de druiventeelt als belangrijke inkomstenbron voor de inwoners. Samen met de goedkopere Italiaanse druivenimport zette de Europese Gemeenschap deze teelt onder druk. Zuiderse import bijvoorbeeld is 3 tot 4 maal goedkoper. De onaangepaste serres en de stookkosten in onze winters deden onze druiventeelt slinken. De tienduizenden serres van weleer verdwenen geleidelijk of roestten weg. Gelukkig hebben enkele snuggere inwoners ‘de rug gerecht’, en met enkele nieuwe vestigingen en een betere omkadering is deze druif toch van de ondergang gered. De smaak is heerlijk en op alle manifestaties te lande verkoopt men nu deze Belgische druif, die onovertroffen is en als erfgoed erkend.
Overijse zelf is een mooi woondorp met een heerlijke golvende bodem tot in de kern. De bewoners genieten van alle modern comfort; renovatie zorgt voor een rustige en moderne bewoning met achter elke hoek een nieuw uitzicht. We vertrekken uit het centrum vanaf de Begijnhofplaats naar punt 328 op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland. De IJse stroomt door het centrum en verwelkomt ons, terwijl zijn water verder uitmondt in de Dijle, in de Dode Bemde.
De voelsprieten van Overijse strekken naar buiten, zoals in vele dorpen gelegen bij grote steden. Om te starten, en ook om onze conditie aan te scherpen, verkennen we de uitbreiding van de bebouwing rondom, en belanden dan toch in de volle natuur. Door velden en bossen zijn we plots in het oude landschap aanbeland. Daar zien we de druiveninfrastructuur van vroeger en nu. De gemeente heeft zelfs nog serres overgenomen om ze aan de inwoners te verhuren als groentetuin (zie foto). Kastanjebossen zijn hier overvloedig aanwezig en de houtkap in de middeleeuwen laat kale plekken met jonge begroeiing zien. De mensen moesten toch overleven en kapten bomen voor alaam en verwarming. Er waren immers bomen en hout genoeg. Gelukkig is dit op tijd gestopt.
Zo komen we na een gevariëerde wandeling door veld en bos op onze bestemming in Eizer, deelgemeente van Overijse, en wel in het enige café ter plaatse Bij Jokke. De uitbating van vader op zoon van deze gelegenheid was door de oudere bewoners plots stopgezet en er volgde leegstand. Door de inspanning van de bewoners is er een nieuwe uitbater gevonden. Hij combineert plaatselijke belangen met sportcafé en een trefplaats voor fietsers en wandelaars. Soep bestellen we volgens afspraak bij de start ‘s morgens.
Na de middag starten we terug richting Overijse via een aangepast parcours, met dit mooie landschap in het heuvelende Dijleland als begeleiding en uitdaging. We stappen uiteindelijk een poosje langs de IJse tot in Overijse. Daar kunnen we nog van een drankje genieten in brasserie ‘Den Tram’ aan de markthal. We beloven een mooie tocht en uw gezondheid zal er wel bij varen. Kom mee en geniet van ons patrimonium.
Tekst: Raymond Hermans