29 mei
Huldenberg
Wandelen in de Ijse- en Laanvallei
Gidsen : Robert en Magda Stockmans-Van Eycken
Afstanden : Voormiddag 9,7 km, namiddag: 8,8 km
Vertrek : - Voormiddag om 9.45 u. – onmiddellijk na aankomst van de bus 395 uit Leuven
- Namiddag omstreeks 13.30 u.
Deze twee luswandelingen vertrekken en eindigen aan de parking tussen het gemeentehuis van Huldenberg en
sporthal De Kronkel.
Verplaatsing : Eigen vervoer (of meerijden) of met de bus: lijn 395 (Leuven – Hoeilaart): vertrek Leuven station – perron 12
om 9.04 u./ aankomst Huldenberg Gemeenteplein (halte 302302) om 9.38 u. Consulteer dienstregeling van De Lijn
voor eventuele wijzigingen of andere opstapplaatsen. Aan bushalte de R. Borremansstraat oversteken, de kleine parking
door en links het kleine straatje naast het gemeentehuis volgen (+/- 100 m).
Reisweg : Van Leuven naar Overijse via N 253: Deze weg vertrekt aan Terbank op de Tervuursesteenweg.
Volg deze weg over Egenhoven, Korbeek-Dijle, Neerijse en Loonbeek tot centrum Huldenberg.
In het centrum (aan de verkeerslichten) naar links (Gemeenteplein) en volg de bewegwijzeringen Politie,
Gemeenteschool, Parking 100 pl. en De Kronkel. Zo komt u vanzelf op de parking van sporthal De Kronkel .
Picknick : In eetcafé De Kronkel van de gemeentelijke sporthal, Gemeenteplein 2, Huldenberg (GSM 0479 81 21 10).
Bij mooi weer tafeltje op het terras. Het eetcafé biedt allerlei smakelijke snacks aan.
Schoeisel : Goede stapschoenen en naar weersgesteldheid.
Meereizen : 2 euro
De wandeling :
Het centrum van Huldenberg ligt diep ingesneden in het golvend Brabants plateau aan de oever van de IJse in Zuid-Dijleland. Het is een ideale uitvalsbasis voor zalige wandelingen naar de vier windstreken. De dorpsnaam is terug te vinden in het omliggende reliëf. ‘Hulden’ (voorheen hylde en helde) komt van het oude ‘hullen’ wat helling of berg betekent. Beide wandelingen gaan door de dalhellingen van de steile, al dan niet beboste IJse- en Laanvallei, met hoogteverschillen van 70 m in de voormiddag en 58 m in de namiddag.
Voormiddag
We beginnen de wandeling met een lichte klim van 1,8 km naar het plateau tussen IJse en Laan. Langs de oude heirbaan lopen we door het weidse landbouwgebied en dalen verder af in de Laanvallei richting Terlanen, het kleinste, meest landelijke gehucht van Overijse. Voor we de Laan oversteken komen we langs de watermolen. Na een korte rustpauze wandelen we door het natuurreservaat ‘Rodebos en Laanvallei’, met een oppervlakte van ruim 100 hectare, op de oostelijke flank van de vallei. Dit deel van het reservaat is bebost met naaldbomen, eik en beuk en telt talrijke bronnetjes. Na een mooie afdaling gaan we weer de Laan over en langs de Vossebeek komen we in het gebied van de Vossekouter. Dit is eveneens een beschermd gebied met een oppervlakte van 53,76 hectare. Door de aanwezigheid van hellingbossen en een centraal in het landschap gelegen holle weg met specifieke begroeiing heeft dit gebied een hoge esthetische, botanische en geomorfologische waarde
(https://inventaris.onroerenderfgoed.be).
Namiddag
We starten de namiddag met een rustige vlakke wandeling langs de oever van de IJse. Na 2,3 km gaan we de dalhelling op en lopen door het Margijsbos. Zo komen we achter het kasteel van Loonbeek (kasteel Van der Horst) en de watermolen. Na een korte pauze, om te kunnen genieten van de idyllische omgeving, steken we even verderop de N 253 over. Na een lichte klim bereiken we het hoger gelegen uitgestrekte landbouwgebied omgeven door kleine bosjes. Van hier uit genieten we van prachtige vergezichten op o.a. Neerijse en Duisburg.
De wandelingen hoeven niet verder te worden beschreven, maar kom gewoon een ganse of halve dag mee genieten van deze mooie streek.
Tekst: Robert Stockmans