3 februari
Rijmenam
Gidsen : Jef Hollemans en Chris Verschoren
Afstand : ± 10 km
Vertrek : 13.30 u. aan de kerk van 2829 Rijmenam, St.-Maartensberg. Parking: Kloosterstraat (aan zijkant van de kerk)
Reisweg : Met de auto. Wandelaars uit het Leuvense rijden het best via Haacht of Boortmeerbeek.
Schoeisel : Na regenweer kunnen stukken er modderig bij liggen.
Meereizen : 2 euro
Weetjes
Rijmenam zou één van de oudste dorpen uit de regio zijn. Bewijzen daarvan zijn het stuk heirbaan (huidige Korte Dreef) en het driezijdige dorpsplein, wat duidt op de oud-Frankische oorsprong (van voor de 9e eeuw).
Bonheiden, deelgemeente Rijmenam, en Keerbergen vormen samen de Brabantse Kempen (Bonheiden ligt in de provincie Antwerpen, Keerbergen hoort bij Vlaams-Brabant).
Rijmenam is het dorp waar de Meurop-fabrieken gevestigd waren: in 1946 gestart als draadtrekkerij (o.a. voor springveren van matrassen) en geëvolueerd tot meubelfabriek. Tot 1980 produceerde men er ‘rationele, esthetische meubels, geschikt voor serieproductie, voor aanvaardbare prijzen, voor een zo groot mogelijk publiek’. Doet dit jullie ook denken aan … Ikea, maar dan zijn tijd lang vooruit?
Tijdens de wandeling komen we regelmatig de Boeimeerbeek tegen. Dit beekje ontspringt in Begijnendijk en mondt na 28 km in Mechelen uit in de Dijle. Onderweg krijgt dit beekje maar liefst een 6-tal andere namen. In Rijmenam is het de Boeimeerbeek, in Mechelen is het de Vrouwvliet geworden. Tot de 18e eeuw was deze beek nog breder en werd ze bevaren met speciale boten die van op de kant werden voortgetrokken.
Afhankelijk van de stand van de wegenwerken wandelen we ook langs een ‘reserveparking’ van het Imeldaziekenhuis. Oorspronkelijk was het de bedoeling om op deze site een kolonie voor de Mechelse katholieke scholen op te richten. Vanaf 1923 werd het al gebruikt voor teringbestrijding, in 1933 werd het omgevormd tot een officieel sanatorium. Vanaf 1959 fungeert het als algemeen ziekenhuis.
Langs de Dijle vinden we heel wat bunkers. Ze werden in 1939 en 1940 gebouwd als onderdeel van de 80 km lange KW-linie (Koningshooikt–Waver) die ons moest verdedigen tegen invallen van Duitse tanks. Jammer genoeg was de linie niet nuttig omdat de Duitsers een wijde omtrekbeweging rond het verdedigingswerk maakten.
Twee eeuwen geleden werd de Dijle rechter getrokken voor de scheepvaart. Hierdoor ontstonden er een aantal coupures.
De wandeling
We wandelen van het ene natuurreservaat in het andere, via de Estloopbeemden over Mispeldonk naar het Cassenbroek.
De Estloopbeemden: bij extreem weer zal dit overstromingsgebied tijdelijk Dijlewater opvangen, de landbouwers kunnen hun graslanden blijven gebruiken.
Het natuurgebied Mispeldonk ontstond, zoals de naam laat vermoeden, op een hoger gelegen gebied (donk) binnen een vroegere meander van de Dijle. De Boeimeerbeek, de rode draad door het gebied, is een biotoop voor de ijsvogel. De graslanden zijn een paradijs voor vlinders en sprinkhanen. De weidelanden worden begraasd door gallowayrunderen. Het gebied is grotendeels eigendom van Natuurpunt en sluit aan bij het Mechels Broek en Cassenbroek.
Mispeldonkhoeve zelf: we stappen voorbij een gebouw dat al vermeld werd in 1330. De landerijen werden lang beheerd door het OCMW van Mechelen, maar sedert 1964 is de woning in privébezit, de landerijen worden beheerd door Natuurpunt.
Cassenbroek bestaat uit een oude rivierarm, coupure of meander van de Dijle. Het zijn oude stuifduinen die deels begroeid zijn met heide. We volgen hier het vlonderpad.
Tekst: Jef Hollemans en Chris Verschoren